Βότανο που χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική μπορεί να κρύβει το κλειδί για την αντιμετώπιση πολλών ασθενειών του εγκεφάλου, μεταξύ των οποίων και η Νόσος του Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Γέιλ. Ωστόσο, το εν λόγω βότανο χρειάζεται δεκαετίες για να αναπτυχθεί ενώ τελεί υπό εξαφάνιση λόγω υπερβολικής συγκομιδής. Για τους λόγους αυτούς είναι φυσικά και εξαιρετικά ακριβό, αφού κοστίζει 1.000 δολάρια το χιλιοστό του γραμμαρίου.Πάντως οι επιστήμονες του Γέιλ ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα στην επιστημονική επιθεώρηση «Chemical Science» πως κατάφεραν να βρουν έναν εύκολο τρόπο να συνθέτουν τη δραστική ουσία του βοτάνου στο εργαστήριο και μάλιστα με κόστος που εκτιμούν ότι θα μειωθεί στα 50 σεντς ανά χιλιοστό του γραμμαρίου.
Το βότανο είναι ένα είδος βρύου που λέγεται Huperzia serrata, ενώ η ουσία του που θωρακίζει τη μνήμη λέγεται huperzine A. Είναι ένας ενζυμικός αναστολέας, ο οποίος από τα τέλη της δεκαετίας του '90 χρησιμοποιείται στην Κίνα ως θεραπεία για την Αλτσχάιμερ. Μελέτες έχουν δείξει πως η huperzine A βοηθάει τη μάθηση και τη μνήμη προστατεύοντας την ακετυλοχολίνη - μία από τις ουσίες που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην επικοινωνία των νευρικών κυττάρων μεταξύ τους και η οποία μπορεί να σχετίζεται με την απώλεια μνήμης που χαρακτηρίζει τη νόσο Αλτσχάιμερ.
Οι επιστήμονες του Γέιλ επινόησαν μία μέθοδο οκτώ βημάτων με την οποία παράγεται huperzine A με απόδοση 40%, όταν οι έως τώρα μέθοδοι απαιτούσαν στην καλύτερη περίπτωση διπλάσια βήματα και η απόδοσή τους ήταν μόλις 2%. Με τη μέθοδο αυτή παράγουν αρκετά γραμμάρια της ουσίας και πιστεύουν ότι μπορούν να αυξήσουν ακόμη περισσότερο την παραγωγή. Επιπλέον, αν και υπάρχουν κι άλλοι ενζυμικοί αναστολείς που ήδη χορηγούνται για την αντιμετώπιση της ασθένειας, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η huperzine A είναι πιο αποτελεσματική επειδή απορροφάται και κατακρατείται πιο εύκολα από τον οργανισμό.
Οι ερευνητές του Γέιλ έχουν ήδη έχουν συνάψει συμφωνία με μια ιδιωτική εταιρεία για να αρχίσει η μαζική παραγωγή της huperzine A, καθώς και με τον αμερικανικό στρατό για να μελετήσουν τη δράση της εναντίον των χημικών όπλων.
πηγή: tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου