Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Το τσάι πιθανόν πιο ευεργετικό από το νερό


Το να πίνει κάποιος τρία έως τέσσερα φλιτζάνια τσάι την ημέρα, ενδεχομένως είναι το ίδιο υγιεινό ή ακόμα και υγιεινότερο από την κατανάλωση νερού, σημειώνουν Βρετανοί ερευνητές. Ακόμα είναι δυνατόν, πιστεύουν οι ειδικοί, όσοι πίνουν τσάι να έχουν πρόσθετα οφέλη, σε σχέση με την κατανάλωση νερού.
Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο ‘European Journal of Clinical Nutricion’ διαλύει τον μύθο ότι το τσάι αφυδατώνει. Αντίθετα, ενυδατώνει και προστατεύει τον οργανισμό από καρδιακές ασθένειες και ορισμένους τύπους καρκίνου, σύμφωνα με τους Βρετανούς διατροφολόγους.
Οι ιδιότητες αυτές αποδίδονται στα φλαβονοειδή, τις ουσίες που περιέχονται στο τσάι. Τα αντιοξειδωτικά του τσαγιού βρίσκονται και σε πολλά άλλα φυτά και, όπως έχει αποδειχτεί, εμποδίζουν τις βλάβες στα κύτταρα. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η έρευνα αποκάλυψε πως η κατανάλωση τριών έως τεσσάρων φλιτζανιών την ημέρα μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιακής προσβολής.
Ορισμένες έρευνες έχουν υποδείξει ότι το τσάι προστατεύει από τον καρκίνο, αν και σε αυτή την περίπτωση το τοπίο δεν είναι απόλυτα ξεκαθαρισμένο.
Άλλοι ειδικοί βλέπουν ανάμεσα στα οφέλη του τσαγιού την προστασία από την οδοντική πλάκα και την ενδυνάμωση των οστών.
Σύμφωνα με την Dr.Ruxton, το να πίνει κάποιος τσάι είναι στην πραγματικότητα καλύτερο από το να πίνει νερό. Θεωρεί πως το νερό αντικαθιστά τα υγρά, ενώ το τσάι αντικαθιστά τα υγρά αλλά περιέχει και αντιοξειδωτικά επιπλέον.
Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι το τσάι είναι επιβλαβές για την υγεία. Ωστόσο, η έρευνα υποδεικνύει ότι το τσάι ενδεχομένως να εμποδίζει την ικανότητα του οργανισμού να απορροφήσει σίδηρο από τις τροφές, γεγονός που σημαίνει ότι άνθρωποι που βρίσκονται σε κίνδυνο για αναιμία θα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση τσαγιού την ώρα των γευμάτων.
Σύμφωνα με την ερευνήτρια, η μέση κατανάλωση τσαγιού είναι μόλις κάτω από τρία φλιτζάνια την ημέρα. Όπως εκτιμά, η αυξημένη κατανάλωση αναψυκτικών δείχνει ότι πολλοί άνθρωποι δεν πίνουν τόσο τσάι όσο έπιναν παλιά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της η κατανάλωση τσαγιού είναι πιο συνηθισμένη στην ηλικία των 40 ετών και άνω.
Η Claire Williamson, του British Nutricion Foundation, δήλωσε ότι οι έρευνες στα εργαστήρια δείχνουν πιθανά οφέλη από την κατανάλωση τσαγιού. Η έρευνα όμως στους ανθρώπους δεν έχει καταλήξει σε τόσο ισχυρές αποδείξεις, συνεχίζει η ειδικός και χρειάζεται να γίνει περαιτέρω έρευνα. Ωστόσο, θεωρεί πιθανό να υπάρχουν οφέλη όσον αφορά τη μείωση του κινδύνου ορισμένων ασθενειών, όπως οι καρδιακές νόσοι και ο καρκίνος.
Όσον αφορά την κατανάλωση υγρών, συνιστά 1,5 έως 2 λίτρα την ημέρα, ποσότητα που μπορεί να περιλαμβάνει και τσάι, το οποίο δεν αφυδατώνει αλλά είναι υγιεινό.
Πηγές: European Journal of Clinical Nutricion’

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου