Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

1η Δεκεμβρίου - Παγκόσμια Ημέρα για το 'Ειτζ - Μήνυμα του Γ.Γ. ΟΗΕ Κόφι Ανάν. Δημοσιεύτηκε ως άρθρο στην εφημερίδα " Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" με τίτλο " Πώς μπορούμε να νικήσουμε το έιτζ".

1η Δεκεμβρίου - Παγκόσμια Ημέρα για το 'Ειτζ - Μήνυμα του Γ.Γ. ΟΗΕ  Κόφι Ανάν. Δημοσιεύτηκε ως άρθρο στην εφημερίδα " Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" με  τίτλο " Πώς μπορούμε να νικήσουμε το έιτζ".

Στα 25 χρόνια που μεσολάβησαν από την αναφορά του πρώτου κρούσματος, το έιτζ έχει αλλάξει τον κόσμο μας. Εχει σκοτώσει 25 εκατομμύρια ανθρώπους και μολύνει 40 εκατομμύρια περισσότερους.

Το έιτζ είναι η πρώτη αιτία θανάτου στον κόσμο στις γυναίκες και στους άνδρες ηλικίας 15 έως 59 ετών. Εχει προκαλέσει το μεγαλύτερο πισωγύρισμα στην ιστορία της ανθρώπινης ανάπτυξης. Με άλλα λόγια, έχει καταστεί η μεγαλύτερη πρόκληση της γενιάς μας.

Για πάρα πολύ καιρό ο κόσμος αρνούνταν να δει την απειλή του έιτζ. Τα τελευταία όμως δέκα χρόνια, η στάση των ανθρώπων έχει αλλάξει. Ο κόσμος έχει αρχίσει να λαμβάνει τη μάχη κατά του έιτζ τόσο σοβαρά, όσο της αξίζει.

Οικονομικοί πόροι δεσμεύονται όσο ποτέ πριν, άνθρωποι έχουν πρόσβαση σε αντιρετροϊκή θεραπεία όσο ποτέ στο παρελθόν, ενώ πολλές χώρες έχουν καταφέρει να αναχαιτίσουν την εξάπλωση του έιτζ όσο ποτέ άλλοτε.

Σήμερα, καθώς ο αριθμός των μολύνσεων παραμένει αμείωτος, πρέπει να επιστρατεύσουμε την πολιτική βούληση περισσότερο από ποτέ.

Η δημιουργία του Κοινού Προγράμματος του ΟΗΕ για το έιτζ (UNAIDS) πριν από μια δεκαετία, στο οποίο ενώνονται οι δυνάμεις και οι πόροι πολλών οργανώσεων και υπηρεσιών του ΟΗΕ, υπήρξε ένα ορόσημο για την αλλαγή του τρόπου με τον οποίο ο κόσμος αντιμετώπιζε το έιτζ.

Πριν από πέντε χρόνια, το σύνολο των κρατών-μελών των Ηνωμένων Εθνών σε μια ακόμη απόφαση-σταθμό, υιοθέτησε τη Διακήρυξη Δέσμευσης, η οποία περιλαμβάνει έναν αριθμό από συγκεκριμένους, μεγαλόπνοους και χρονικά οριοθετημένους στόχους για την καταπολέμηση της επιδημίας.

Την ίδια χρονιά, κάνοντας το HIV/AIDS προσωπική μου προτεραιότητα, ζήτησα τη δέσμευση ενός επιπλέον ποσού 7 έως 10 εκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο. Σήμερα, είμαι βαθιά υπερήφανος για το ότι είμαι ο εμπνευστής του Παγκοσμίου Ταμείου για την Καταπολέμηση του έιτζ, της Φυματίωσης και της Ελονοσίας, Ταμείο που έχει διοχετεύσει περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε προγράμματα σε όλο τον κόσμο.

Τον τελευταίο καιρό, έχουμε γίνει μάρτυρες μιας σημαντικής αύξησης της χρηματοδότησης από δωρητές σε διμερές επίπεδο, εθνικά ταμεία, την κοινωνία των πολιτών και άλλες πηγές. Οι ετήσιες επενδύσεις για την καταπολέμηση του έιτζ σε χώρες χαμηλού ή μετρίου εισοδήματος φτάνουν ή ακόμη ξεπερνούν τα 8 δισεκατομμύρια δολάρια. Απαιτούνται ασφαλώς πολύ περισσότερα. Μέχρι το 2010, οι συνολικές ανάγκες για την αποτελεσματική καταπολέμηση του έιτζ θα ξεπερνούν ετησίως τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια.

Εχουμε, ωστόσο, κάνει μια αρχή, έχοντας πόρους και στρατηγική.

Ακριβώς διότι η απάντησή μας στο έιτζ έχει αρχίσει να αποκτά μια πραγματική δυναμική, ο πήχυς έχει ανεβεί τόσο ψηλά όσο ποτέ άλλοτε. Δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε να χαθεί η πρόοδος που έχουμε κάνει. Η πρόκληση σήμερα είναι να εκπληρώσουμε όλες τις δεσμεύσεις μας, μεταξύ των οποίων η υλοποίηση του Αναπτυξιακού Στόχου της Χιλιετίας, για την αναχαίτιση και την αναστροφή της διάδοσης του HIV μέχρι το 2015.

Οι ηγεσίες, σε κάθε επίπεδο, πρέπει να αναγνωρίσουν ότι η αναχαίτιση της διάδοσης του ιού του έιτζ αποτελεί προϋπόθεση για την επίτευξη όλων των Αναπτυξιακών Στόχων, που συνδιαμορφώνουν το σχέδιο της διεθνούς κοινότητας για ένα καλύτερο κόσμο τον 21ο αιώνα.

Οι ηγεσίες πρέπει να είναι υπεύθυνες αλλά και υπόλογες προς όλους εμάς.
Η «Υπευθυνότητα» –το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας για το έιτζ– ζητά από κάθε πρόεδρο και πρωθυπουργό, κάθε βουλευτή και πολιτικό, να αποφασίσει και να δηλώσει ότι «Με μένα, το έιτζ σταματάει».

Τους ζητά τη μεγαλύτερη προστασία κάθε ευπαθούς ομάδας – είτε είναι φορείς του έιτζ, νέοι, εργαζόμενοι στη βιομηχανία σεξ, χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών ή ομοφυλόφιλοι.

Τους ζητά να εργαστούν για μια πραγματική, θετική αλλαγή που θα δώσει περισσότερη ισχύ και αυτοπεποίθηση στις γυναίκες και τα νεαρά κορίτσια και θα αλλάξει ριζικά τις σχέσεις γυναικών και ανδρών σε όλα τα κοινωνικά επίπεδα.

Η υπευθυνότητα ζητείται όχι μόνο απ’ αυτούς που κατέχουν θέσεις εξουσίας, αλλά απ’ όλους μας. Απαιτεί από τους επικεφαλής των επιχειρήσεων να εργαστούν για την πρόληψη του HIV στους χώρους εργασίας και την ευρύτερη κοινότητά τους, απαιτεί να παρέχουν φροντίδα στους εργαζομένους - φορείς και τις οικογένειές τους.

Ζητά από τους υγιείς εργαζόμενους, τους αρχηγούς των κοινοτήτων και τις θρησκευτικές ομάδες να ακούν και να φροντίζουν χωρίς να εκδίδουν δικαστικές αποφάσεις. Απαιτεί οι πατέρες, οι σύζυγοι, οι γιοι και τα αδέλφια να υποστηρίζουν τα δικαιώματα των γυναικών, οι δάσκαλοι να εκτρέφουν τα όνειρα και τις φιλοδοξίες των κοριτσιών, οι άνδρες να συμβάλλουν ώστε και άλλοι άνδρες να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους και να καταλάβουν ότι πραγματικός ανδρισμός σημαίνει να προστατεύεις τους άλλους από τον κίνδυνο.

Τέλος, απαιτεί από τον καθένα μας να συμβάλλει ώστε να βγει το έιτζ από το σκοτάδι και να διαδώσει το μήνυμα ότι η σιωπή είναι θάνατος.

Σύντομα θα αποχωρήσω από τη θέση του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Αλλά όσο έχω τις δυνάμεις, θα συνεχίζω να διαδίδω το μήνυμα αυτό. Γι’ αυτό το λόγο η Παγκόσμια Ημέρα για το έιτζ θα είναι πάντα ξεχωριστή για μένα. Στη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για το έιτζ, ας κρατήσουμε την υπόσχεσή μας –όχι μόνο σήμερα, φέτος ή του χρόνου, αλλά κάθε χρόνο– μέχρι η επιδημία να ηττηθεί.

Μήνυμα του Dr. Peter Piot, Εκτελεστικού Διευθυντή UNAIDS-Βοηθού Γ.Γ. ΟΗΕ    (μετάφραση YSUN)

World AIDS Campaign

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου