Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Οκτώβριος: Μήνας Κατά του Καρκίνου του Μαστού

Κάθε 6 λεπτά μία γυναίκα χάνει τη ζωή της, ενώ κάθε 2,5 λεπτά γίνεται μια νέα διάγνωση. Ωστόσο, οι θεραπευτικές εξελίξεις στον καρκίνο του μαστού έχουν ξεπεράσει τις προσδοκίες και των πιο αισιόδοξων ειδικών.
Ποιος πόνος είναι φυσιολογικός;

Αισθάνεστε μερικές φορές σαν να μην αναγνωρίζετε το στήθος σας, να νομίζετε ότι είναι γεμάτο πρησμένους αδένες, να σας πονάει και γενικά να νομίζετε ότι θα εκραγεί; Δόξα τω Θεώ, αυτά τα συμπτώματα δεν έχουν καμία σχέση με τον καρκίνο. Δεν προσπαθούμε να σας κάνουμε να επαναπαυθείτε, απλά να νιώσετε καλύτερα. Ιδού πώς:
Έχετε πρησμένους αδένες ή σημεία που είναι πιο σκληρά ή πιο μαλακά Τι μπορεί να είναι: Ινοκυστική μαστοπάθεια, μια πάθηση που εμφανίζεται τόσο συχνά (σε ποσοστό άνω του 60% σύμφωνα με τις ιατρικές μελέτες) και θεωρείται πλέον σχεδόν κανονική κατάσταση. Αν και το τι την προκαλεί δεν έχει διευκρινιστεί πλήρως, οι επιστήμονες θεωρούν ότι ένας από τους παράγοντες που ευθύνονται είναι οι ορμόνες. Η αίσθηση που έχετε, όταν ψηλαφείτε το στήθος σας, των μικρών ευκίνητων μαζών οφείλεται σε μικρές κύστες που βρίσκονται μέσα σε πυκνό συνδετικό ιστό - ίδιο με αυτόν που σχηματίζει τις ουλές. Μπορεί επίσης να νιώθετε το στήθος σας πρησμένο και να σας πονάει ή να έχει πάρει μια ελαφρά κιτρινωπή απόχρωση. Μην ανησυχείτε: η ινοκυστική μαστοπάθεια δεν αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του στήθους. Και παρά το γεγονός ότι τα συμπτώματα συνήθως οξύνονται όσο η γυναίκα πλησιάζει προς την εμμηνόπαυση, μετά εξασθενούν.
Τι μπορείτε να κάνετε: Μειώστε την κατανάλωση καφεΐνης, καθώς επιδεινώνει τα συμπτώματα των ενοχλήσεων σε περίπου 50% των περιπτώσεων. Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, όπως η ασπιρίνη ή φάρμακα με ιβουπροφαίνη, καταπραΰνουν τα συμπτώματα σε ορισμένες γυναίκες, όπως και η βιταμίνη Ε (800 IU) ή το έλαιο νυχτολούλουδου (1.500-3.000mg ημερησίως). Αν οι ενοχλήσεις είναι έντονες, τότε ίσως ο γιατρός σας σάς συστήσει κάποιο πιο ισχυρό παυσίπονο, που θα σας ανακουφίσει από τις παρενέργειες των αναπαραγωγικών ορμονών σας.
Εάν έχετε ένα μόνο διακριτό ογκίδιο
Τι μπορεί να είναι: Μια κύστη. Ένα ογκίδιο δεν σημαίνει οπωσδήποτε κακοήθεια. Στο 80% των περιπτώσεων πρόκειται για κύστεις. Οι κύστεις είναι συνήθως σταθερές, στρογγυλές και μαλακές. Το μέγεθός τους ποικίλλει από πολύ μικρό μέχρι ίσως τη ρόγα ενός σταφυλιού, καμιά φορά και μεγαλύτερο. Συχνά υποχωρούν μετά την περίοδο, αλλά επανεμφανίζονται με τον επόμενο κύκλο.
Τι μπορείτε να κάνετε: Επειδή πρέπει πάντοτε να αποκλείει κανείς την πιθανότητα της κακοήθειας, ενημερώστε το γιατρό σας για κάθε καινούργιο ογκίδιο που μπορεί να ψηλαφίζετε. Τα αντιφλεγμονώδη μπορούν να σας ανακουφίσουν.
Εάν παρατηρείτε έκκριμα στη μία ή και στις δύο θηλές
Τι μπορεί να είναι: Η πιο κοινή αιτία εκροής των θηλών είναι η εκτασία. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος από τους γαλακτοφόρους πόρους έχει φράξει και υπάρχει φλεγμονή. Άλλα συμπτώματα είναι η ύπαρξη ογκιδίων, πάχυνση των ιστών, πόνος, πρήξιμο και κοκκινίλα (ερυθρότητα) που οφείλονται σε μαστίτιδα. Η πάθηση αυτή μπορεί να εμφανιστεί σε 1 στις 4 γυναίκες κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης ή μετά από αυτήν.
Τι μπορείτε να κάνετε: Ζεστά επιθέματα, αντιφλεγμονώδη και το κατάλληλο σουτιέν βοηθούν στην αντιμετώπιση της κατάστασης. Οπωσδήποτε, όμως, πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας. Ίσως χρειαστεί να πάρετε αντιβιοτικά για κάποιο διάστημα και, αν το πρόβλημα δεν υποχωρεί, τότε η απόφραξη του πόρου θα πρέπει να αντιμετωπιστεί χειρουργικά.
5 συνήθειες που αλλάζουν τη ζωή σας
Ορισμένοι παράγοντες κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του στήθους -όπως η ηλικία έναρξης της περιόδου σας- δεν μπορούν να αλλάξουν. Το να αλλάξετε όμως ορισμένες συνήθειες θα συμβάλει στη μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης της νόσου, σε όποια ηλικία και αν είστε.
1. Γυμναστείτε
«Η σωματική άσκηση μειώνει τα επίπεδα των οιστρογόνων, τα οποία συνδέονται με την εμφάνιση του καρκίνου του στήθους», λέει η Debbie Saslow, μέλος της American Chemical Society (Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας). Το καλύτερο είναι να εφαρμόζετε ένα πρόγραμμα 45-60 λεπτών τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. Καλό είναι και κάποιο πιο ήπιο πρόγραμμα, αρκεί να είναι 3 φορές την εβδομάδα. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στην British Medical Journal, οι γυναίκες που έχουν φυσιολογικό δείκτη μάζας σώματος είναι αυτές που κάνουν τακτικά γυμναστική.

2. Χάστε βάρος ή διατηρήστε τα κιλά σας

Μετά την εμμηνόπαυση οι υπέρβαρες γυναίκες ή οι γυναίκες των οποίων το βάρος αυξάνεται κατά το διάστημα εκείνο, πάνω από το φυσιολογικό, εμφανίζουν αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης της συγκεκριμένης νόσου. «Το να πάρετε ακόμα και 8 κιλά ως ενήλικας αυξάνει τον κίνδυνο», προειδοποιεί η Heather Spencer Feigelson, PhD, MPH, Γενική Διευθύντρια Γενετικής Επιδημιολογίας στο ACS.

3. Πάρτε βιταμίνη D
Ασθενείς με καρκίνο του μαστού που έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D έχουν 94% περισσότερες πιθανότητες μετάστασης από τις ασθενείς που είχαν υψηλά επίπεδα της συγκεκριμένης βιταμίνης. «Συνιστώ στις γυναίκες να λαμβάνουν 800-1.000 IU ημερησίως», λέει η Andrew Kaunitz, MD, Καθηγήτρια Μαιευτικής και Γυναικολογίας στην Ιατρική Σχολή του Jacksonville στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα.
4. Αποφεύγετε το αλκοόλ
Σύμφωνα με νέα στοιχεία από το Εθνικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο, στις γυναίκες που πίνουν δύο ποτά καθημερινά αυξάνεται κατά 32% ο κίνδυνος εμφάνισης του πιο συνηθισμένου τύπου καρκίνου του στήθους, σε ενώ αυτές που πίνουν περισσότερα ποτά οι πιθανότητες αυξάνονται κατά 51%. Οι ειδικοί προειδοποιούν: όχι πάνω από 1 ποτήρι την ημέρα.
5. Από την αυτοεξέταση περάστε στην αυτογνωσία «Περίπου το 15% των περιπτώσεων καρκίνου του στήθους εντοπίστηκαν από τις ίδιες τις γυναίκες», λέει η Eva Singletary, MD, Καθηγήτρια Χειρουργικής Ογκολογίας στο Αντικαρκινικό Ινστιτούτο M.D. Anderson. Οι γιατροί, λοιπόν, προτιμούν να εξετάζετε το στήθος σας και να τους ενημερώνετε για κάθε τι το ασυνήθιστο που μπορεί να εντοπίσετε.
5 ευχάριστα νέα για τη θεραπεία

1. Τα (διαγνωστικά) τεστ γίνονται εξυπνότερα

Ένα νέο τεστ (MammaPrint), που έχει εγκριθεί και κυκλοφορεί ήδη στην Αμερική, θα συμβάλει στην προσπάθεια αποτελεσματικής αντιμετώπισης του καρκίνου του μαστού. Αφορά γυναίκες που έχουν ήδη νοσήσει και έχουν υποβληθεί σε θεραπεία. Το τεστ θα εντοπίζει έγκαιρα ποιες κινδυνεύουν να υποτροπιάσουν τα επόμενα χρόνια, δίνοντας τη δυνατότητα στους γιατρούς να δράσουν έγκαιρα.
Ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ, αναλύοντας 25 διαφορετικές πρωτεΐνες που προέρχονταν από ιστό μαστών που είχαν προσβληθεί από καρκίνο, εντόπισαν έξι διαφορετικά είδη καρκίνου του μαστού, κάθε ένα με διαφορετικά ποσοστά επιβίωσης. Η συγκεκριμένη ανακάλυψη θα επιτρέψει στο μέλλον στους ειδικούς να κάνουν πιο ακριβή διάγνωση και να χορηγούν την αποτελεσματικότερη θεραπεία κατά περίπτωση.
Ένα δείγμα σάλιου θα μπορεί στο μέλλον να ανιχνεύσει την πιθανότητα μια γυναίκα να νοσήσει από καρκίνο του μαστού, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ. Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «New England Journal of Medicine», οι επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα γονιδιακό τεστ, το οποίο θα εντοπίζει επτά επικίνδυνα γονίδια, τα οποία συνδέονται με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι σύντομα οι νεαρές γυναίκες θα μπορούν να γνωρίζουν έγκαιρα κατά πόσο ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και να λάμβάνουν σε συνεργασία με το γιατρό τους όλα τα προληπτικά μέτρα που είναι αναγκαία για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού.
2. Η αντιμετώπιση έχει εξατομικευτεί
Χάρη στην εξέταση HER2. Πρόκειται για έναν τύπο πρωτεΐνης που βρίσκεται τόσο στα φυσιολογικά όσο και στα καρκινικά κύτταρα. Ορισμένα καρκινικά κύτταρα, ωστόσο, παράγουν έως και 100 φορές μεγαλύτερη ποσότητα HER2, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες της γυναίκας να νοσήσει από καρκίνο του μαστού (1 στις 5 γυναίκες με καρκίνο του μαστού είναι θετική στη συγκεκριμένη εξέταση). Γίνεται στο εργαστήριο σε μικρό δείγμα όγκου που λαμβάνεται για βιοψία. Ο γιατρός, γνωρίζοντας αν έχει αυξημένα επίπεδα της συγκεκριμένης πρωτεΐνης (HER2), θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει την κατάλληλη θεραπεία από την αρχή της διάγνωσης. Η εξέταση πρέπει να γίνεται σε όλες τις ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού σε αρχικό στάδιο.
3. Περιορίζεται η πιθανότητα επανεμφάνισής του
Μια νέα εξέταση που βασίζεται στο γονιδιακό αποτύπωμα του καρκίνου του μαστού προβλέπει την πιθανότητα να επανεμφανιστεί η νόσος, δίνοντας τη δυνατότητα στους ειδικούς, με την κατάλληλη θεραπεία, να την προλάβουν. Το γονιδιακό τεστ που ονομάζεται Oncotype DX προβλέπει την ανταπόκριση της ασθενούς στη χημειοθεραπεία. Η εξέταση αυτή γίνεται με μία απλή αιμοληψία και καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να δώσουν την καλύτερη δυνατή θεραπεία στις γυναίκες που πάσχουν από καρκίνο.
4. Ελπίδες για λιγότερες μεταστάσεις
Μετά από πολυετείς έρευνες, οι επιστήμονες πιθανότατα ανακάλυψαν τον τρόπο με τον οποίο ανακόπτεται η μετάσταση του καρκίνου του μαστού. Για να αντιληφθούμε τη σημασία αυτής της ανακάλυψης, αρκεί να σκεφτούμε ότι οι περισσότεροι θάνατοι από καρκίνο επέρχονται όταν οι όγκοι εξαπλώνονται από το αρχικό σημείο τους σε άλλα όργανα ζωτικής σημασίας. Επιστήμονες από το Κέντρο για τον Καρκίνο «Σλόαν Κέτερινγκ» της Νέας Υόρκης ερευνούν τη λειτουργία της μετάστασης. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν στη μελέτη τους -η οποία δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «Νature»- το «κλειδί» βρίσκεται στα μόρια RΝΑ. Αυτά φαίνεται ότι σταματούν την εξάπλωση των όγκων, απενεργοποιώντας τα γονίδια που οδηγούν σε μεταστάσεις. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι όταν πέφτουν τα επίπεδα του RΝΑ, οι όγκοι αρχίζουν να εξαπλώνονται σε άλλα όργανα. Τώρα που οι επιστήμονες αναγνωρίζουν τα γονίδια που συμμετέχουν στη διαδικασία εξάπλωσης των όγκων, θα μπορέσουν να ανακαλύψουν πιο αποτελεσματικά φάρμακα για να αναχαιτίσουν τις μεταστάσεις.
5. Νέο φάρμακο θα προλαμβάνει την εξάπλωσή του
Ένα φάρμακο, που ήδη χρησιμοποιείται κατά του καρκίνου του πνεύμονα και του εγκεφάλου, φαίνεται πως μπορεί να αναστέλλει και την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων στο στήθος, σύμφωνα με έρευνα της Κλινικής Mayo που έγινε σε ποντίκια. Αυτή την περίοδο στο Πανεπιστήμιο του Duke πραγματοποιούνται δοκιμές σε εθελοντές.

πηγη:prevention.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου