Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Τα μυστικά της πτήσης του Γκαγκάριν


Η ιστορική πτήση του Γιούρι Γκαγκάριν στο διάστημα είχε στιγματισθεί από μία πλειάδα από τεχνικά προβλήματα και το διαστημόπλοιό του Βαστόκ, που είχε μεταφέρει τον πρώτο άνθρωπο στο διάστημα πριν μία 50ετία, δεν είχε τεθεί σε καλή τροχιά, αποκάλυψε τη Δευτέρα ένας ειδικός του ρωσικού διαστημικού τομέα.
«Κατά τη διάρκεια της πτήσης του Γκαγκάριν, διαπιστώθηκαν 11 κρίσιμες περιστάσεις, ή ανωμαλίες, με διαφορετικούς βαθμούς δυσκολίας», τόνισε ο Μπαρίς Τσέρτοκ, πρώην βοηθός του Σεργκέι Καρόλιεφ, που θεωρείται ο πατέρας του ρωσικού διαστημικού προγράμματος, μεταδίδει το πρακτορείο Ιντερφάξ.
Perierga.gr - Γκαγκάριν
Τα προβλήματα ξεκίνησαν ακόμη πριν την εκτόξευση του Βαστόκ, όταν διαπιστώθηκε πως η όλη κατασκευή-των πυραύλων και του διαστημοπλοίου- του Γκαγκάριν ήταν κατά 14 κιλά βαρύτερη από το κανονικό, τόνισε ο 99χρονος σήμερα Τσέρτοκ.
Για να το ελαφρύνουν αποφασίσθηκε να κοπούν κάποια καλώδια, όμως κατά τη διάρκεια των εργασιών κόπηκαν κατά λάθος τα καλώδια για τη μέτρηση της πίεσης και της θερμοκρασίας στο διαστημόπλοιο, τόνισε ο Τσέρτοκ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της δημόσιας υπηρεσίας διαστημικών κατασκευών Γενεργκία.
Ο ειδήμονας αποκάλυψε και άλλο ένα σφάλμα, το οποίο θα μπορούσε κάλλιστα να αποδειχθεί μοιραίο: το διαστημόπλοιο του Γκαγκάριν εκτοξεύθηκε σε εσφαλμένη τροχιά, γεγονός που σε περίπτωση μίας βλάβης θα προκαλούσε επιμήκυνση του χρόνου επιστροφής του στη γήινη ατμόσφαιρα, ίσως και για έναν μήνα, ενώ ο κοσμοναύτης διέθετε προμήθειες μόλις για μία εβδομάδα σε αυτήν την πτήση που διήρκεσε 108 λεπτά.
Ο Γκαγκάριν ήλθε αντιμέτωπος επίσης με διάφορα άλλα προβλήματα κατά τη διάρκεια της επανόδου του- η βαλβίδα τροφοδοσίας με οξυγόνο στο σκάφανδρό του δεν λειτούργησε αμέσως και το αλεξίπτωτο ενεργοποιήθηκε τυχαία- ακόμη πριν την προσγείωσή του σε απόσταση 600 χλμ. από το προβλεπόμενο σημείο, τόνισε ο ίδιος ειδήμονας.


πηγή: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου