Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Το «μνήμη ελέφαντα» τελικά φαίνεται πως ισχύει



Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι δεν ξεχνούν ποτέ τους «φίλους» τους

Σίγουρα δεν είμαστε το μόνο κοινωνικό ζώο στον πλανήτη και απ’ ότι φαίνεται υπάρχουν και ζώα που ίσως να είναι και πιο ικανά στην μεταξύ τους ανάπτυξη σχέσεων.

Μία πρόσφατη μελέτη απέδειξε ότι, κυρίως, το Ασιατικό είδος ελέφαντα έχει την ικανότητα δημιουργίας ενός πιο διευρυμένου κοινωνικού δικτύου φίλων και είναι σε θέση να θυμάται παλιούς φίλους, από ότι μέχρι τώρα πίστευαν οι επιστήμονες.

Εκτός των άλλων σύμφωνα με την έρευνα, οι ελέφαντες μοιάζουν με τους ανθρώπους στον χαρακτήρα και έτσι υπάρχουν ορισμένοι που είναι πιο κοινωνικοί και άλλοι που είναι μοναχικοί.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει πως οι ελέφαντες ζούνε σε μικρές αγέλες κυρίως γύρω από θηλυκά με τα μικρά τους, ενώ οι αρσενικοί ζούνε ξεχωριστά και ανεξάρτητα. Βάση της τελευταίας, όμως φαίνεται πως η κοινωνική δομή στο είδος των ελεφάντων μοιάζει κατά πολύ με τον ανθρώπινη, υπό την έννοια της περιπλοκότητας των σε σχέσεων σε οικογενειακό, φιλικό και γνωριμιών.

Εκτός των άλλων οι ελέφαντες είναι σε θέση να γνωρίζουν που βρίσκεται κάποιο μέλος της αγέλης, με την χρήση της αίσθησης της όσφρησης, έτσι γενικά κάθε στιγμή η κάθε ομάδα γνωρίζει πως είναι στην ουσία μία υποομάδα της κεντρικής αγέλης, ενός διευρυμένου, δηλαδή, συνόλου.

Τέλος αποδείχθηκε πως εκείνοι οι ελέφαντες που είχαν λιγότερους φίλους, φαίνονταν να είναι περισσότερο πιστοί σε αυτούς και εκείνοι με τους περισσότερους να μην είναι και τόσο αφοσιωμένοι.

πηγή: www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου