Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Τεράστια καλαμάρια σε Σάμο & Λειψούς


calamari_t.tsimpidis_sam_2012_2.jpg
Στο περιθώριο της αυτοψίας το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ επικοινώνησε με ερευνητές από Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) οι οποίοι βοήθησαν σημαντικά στην προσπάθεια αναγνώρισης του είδους και στη διοχέτευση πληροφοριών γύρω από αυτό το σπάνιο καλαμάρι.
Το μοναδικό φαινόμενο που έλαβε χώρα μέσα σε δύο μέρες σε Σάμο και Λειψούς αποδεικνύει για ακόμα μία φορά ότι το Αιγαίο αποτελεί ένα σπάνιο οικοσύστημα μοναδικής περιβαλλοντικής σημασίας, το οποίο γνωρίζουμε ελάχιστα. Αυτή η ανακάλυψη δίνει τη δυνατότητα στην επιστημονική κοινότητα να αντλήσει περισσότερες πληροφορίες για το μοναδικό αυτό ζώο και προσφέρει μία ακόμα σημαντική ευκαιρία για να κατανοήσουμε τον πραγματικό και ανυπολόγιστο φυσικό πλούτο των ελληνικών θαλασσών.
Τις επόμενες μέρες το σπάνιο καλαμάρι θα μεταφερθεί ακέραιο σε ειδικά διαμορφωμένο εκθεσιακό χώρο στο «Μανιάκειο» κτίριο, στη Σάμο, όπου πρόκειται να στεγαστεί το πρότυπο Διεθνές Κέντρο Σπουδών με τη συνεργασία του Αρχιπελάγους και του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Στον ίδιο χώρο θα βρίσκονται και πολλά άλλα εκθέματα - αντιπροσωπευτικά δείγματα της θαλάσσιας & χερσαίας νησιωτικής πανίδας που έχει συγκεντρώσει και διατηρεί το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ.
Για το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ, ΙΘΠ
Γιάννης Κουτελίδας
Συντονιστής Επικοινωνία

πηγή: http://www.ikariamag.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου