Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου 2012

Τις καταγγελίες για βασανιστήρια από την ΕΛ.ΑΣ. αναδεικνύει τώρα και το BBC

Με αφορμή τα περί «εμφυλίου»


  (Φωτογραφία:  Fosphotos )


Αθήνα
Στις καταγγελίες που έφεραν στη δημοσιότητα άλλα ΜΜΕ, όπως και διεθνείς οργανισμοί, για βασανιστήρια από την ΕΛ.ΑΣ. επανέρχεται ο Πολ Μέισον του BBC, ο οποίος είχε πάρει συνέντευξη από τον Ηλία Παναγιώταρο της Χρυσής Αυγής.

Αρχικά ο δημοσιογράφος απορρίπτει τις κατηγορίες του βουλευτή ότι διαστρεβλώθηκαν τα λεγόμενά του ότι «στην Ελλάδα έχουμε εμφυλίο».

Λέει χαρακτηριστικά: «εμείς στο BBC μεταδώσαμε τα όσα είπε, χωρίς μοντάζ και στα αγγλικά».

Εξηγεί ότι αυτή ακριβώς είναι και η ουσία του θέματος: οι καταγγελίες για βασανιστήρια και οι σχέσεις που διατηρούν τα μέλη της ΕΛ.ΑΣ. με τη συγκεκριμένη οργάνωση.

Μάλιστα στην εκπομπή του εμφανίστηκαν οι δικηγόροι ορισμένων από όσους καταγγέλλουν τις πρακτικές της Αστυνομίας με πολύ συγκεκριμένα στοιχεία για κακοποίηση και πρόκληση σωματικών βλαβών. Δικηγόροι 15 διαδηλωτών που συνελήφθησαν επανέλαβαν στην εκπομπή Newsnight τις καταγγελίες για κακομεταχείριση από την Αστυνομία και παρουσίασαν ιατροδικαστικές εκθέσεις για οκτώ περιπτώσεις κρατουμένων.

Υπενθυμίζεται ότι στο θέμα είχε αναφερθεί με πρωτοσέλιδό του στη διαδικτυακή έκδοσή του, στις 8 Οκτωβριού, και η εφημερίδα Guardian.

To ΒΒC μεταφέρει παράλληλα και τις αναφορές που έχει στη διάθεσή της η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, σύμφωνα με τις οποίες καταγράφηκαν 87 ρατσιστικές επιθέσεις, εκ των οποίων οι 47 από άγνωστη ακροδεξιά οργάνωση.

Στην αναφορά της Ύπατης Αρμοστείας τονίζεται ότι αρκετά από τα θύματα αναγνώρισαν μέλη της Χρυσής Αυγής, είτε από τα ρούχα και τα διακριτικά που έφεραν είτε από επόμενες δημόσιες εμφανίσεις των ίδιων.

Παράλληλα, περιγράφονται τουλάχιστον 15 περιστατικά όπου φαίνεται να υπάρχει διασύνδεση με αστυνομικές δυνάμεις.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στα ευρήματα έρευνας ΜΚΟ για τις κακές συνθήκες και τον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα.

Ο δημοσιογράφος καταλήγει λέγοντας ότι σε διάστημα μίας εβδομάδας η ΕΛ.ΑΣ. έχει βρεθεί αντιμέτωπη με πολλαπλές κατηγορίες.

«Ο εκπρόσωπός της αρνήθηκε κατηγορηματικά περιστατικά κακοποίησης. Έχουμε ζητήσει από τον αρμόδιο υπουργό να μας παραχωρήσει συνέντευξη, αλλά για την ώρα αρνείται.»
Newsroom ΔΟΛ (In.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου