Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Ανακοίνωση της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών Σάμου προς τα ΜΜΕ




Με αφορμή δημοσιεύματα ότι το νοσοκομείο Σάμου έχει συνάψει σύμβαση παροχής υπηρεσιών με ιδιώτες μικροβιολόγους, λόγω αδυναμίας εκτέλεσης εξετάσεων εντός αυτού, αλλά και λόγω σοβαρών δυσλειτουργιών που παρουσιάζονται σε αυτό τους τελευταίους μήνες, πραγματοποιήθηκε προχτές έκτακτη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών Σάμου.
Το Δ.Σ και προς ενημέρωση της κοινής γνώμης, εξέδωσε το ακόλουθο δελτίο τύπου:

  1. Κανένας ιδιώτης μικροβιολόγος δεν έχει συνάψει κανενός είδους σύμβαση με το Νοσοκομείο Σάμου. Παρόλα αυτά οι συνάδελφοι μικροβιολόγοι πραγματοποιούν εδώ και αρκετές μέρες με δικά τους αντιδραστήρια και εξοπλισμό δωρεάν εργαστηριακές εξετάσεις σε νοσηλευόμενους ασθενείς του Νοσοκομείου επωμιζόμενοι δυσβάστακτο για αυτούς κόστος (7000 ευρώ σε δύο μέρες για επείγουσες μόνο εξετάσεις) σε περίοδο οικονομικής κρίσης και άγριας φοροεπιδρομής στον ελευθεροεπαγγελματία γιατρό. Η δήλωση της Διοίκησης του Νοσοκομείου ότι οι συνάδελφοι θα πληρωθούν δεν ευσταθεί αφού δεν υπάρχει νόμιμος τρόπος να εγκριθούν παρόμοια εντάλματα από τον Επίτροπο. Άλλωστε εδώ και χρόνια εκκρεμούν τέτοιες οφειλές σε άλλους συναδέλφους. Η αποκαρδιωτική εικόνα που παρουσιάζει το Νοσοκομείο συμπληρώνεται από το γεγονός ότι ζητήθηκε από ιδιώτες μικροβιολόγους να εφημερεύσουν νύχτα αφού δεν υπάρχει καθημερινά νοσοκομειακός γιατρός στο Μικροβιολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου! Οι ιδιώτες μικροβιολόγοι δηλώνουν ότι μπορούν να πραγματοποιήσουν συγκεκριμένο αριθμό επαρκώς αιτιολογημένων   εξετάσεων σε πολύ περιορισμένο αριθμό πραγματικά επειγόντων περιστατικών, εφόσον προηγηθεί συνεννόηση της Διοίκησης του Νοσοκομείου με τον Πρόεδρο της Ένωσης και μαζί τους, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος της καθημερινής ρουτίνας των εξετάσεων του Νοσοκομείου.
  1. Φέτος το καλοκαίρι κλήθηκαν επανειλημμένως ιδιώτες Καρδιολόγοι στο Νοσοκομείο Σάμου λόγω της, απόλυτα δικαιολογημένης, εξάντλησης του μοναδικού νοσοκομειακού Καρδιολόγου. Οι ιδιώτες συνάδελφοι προσέφεραν τις υπηρεσίες τους χωρίς να έχουν καμία απολύτως νόμιμη σχέση εργασίας με το Νοσοκομείο. Οι συνάδελφοι αυτοί κάλυπταν εθελοντικά εκτός από τα επείγοντα περιστατικά και την καθημερινή επίσκεψη στους νοσηλευόμενους ασθενείς της Καρδιολογικής Κλινικής, μετατρεπόμενοι ουσιαστικά σε κανονικούς νοσοκομειακούς γιατρούς χωρίς αυτό να προβλέπεται από καμία διάταξη συγκρότησης του ΕΣΥ. Όταν όμως τους κοινοποιήθηκε έγγραφο της Εισαγγελίας σύμφωνα με το οποίο είναι υποχρεωμένοι να πηγαίνουν στο Νοσοκομείο όποτε τους ζητηθεί, αλλιώς θα υποστούν κυρώσεις, θεωρήσαμε σαν Ένωση σκόπιμο να αποστείλουμε στις 14 Αυγούστου σχετική αναφορά στον Ιατρικό Σύλλογο Σάμου και στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο ζητώντας να λάβουν θέση γύρω από το θέμα και να γνωμοδοτήσει η Νομική Υπηρεσία του ΠΙΣ, χωρίς να έχουμε λάβει απάντηση έως σήμερα. Στην ίδια αναφορά ζητήσαμε άμεση εφαρμογή της Υπουργικής Απόφασης "Διασύνδεση Νοσοκομείων και καθορισμός του τρόπου διασύνδεσής τους"(ΦΕΚ 1681-τ. Β-28-7-2011), στην οποία αναφέρεται ότι ο Διοικητής της αρμόδιας ΔΥΠε είναι υποχρεωμένος να έχει σχέδιο κάλυψης των κενών σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στα όρια ευθύνης του μετακινώντας γιατρούς από ένα Νοσοκομείο σε άλλο αν κριθεί απαραίτητο. Μετά την αναφορά μας ακούσαμε ότι ήρθε επικουρικός Καρδιολόγος στο Νοσοκομείο.
  1. Το Νοσοκομείο Σάμου έχει μείνει ουσιαστικά ακάλυπτο από Νοσοκομειακό Παιδίατρο αφού μετά την αποχώρηση της κας Καζματζή οι δύο εναπομείναντες νοσοκομειακοί υπηρετούν στο ΚΥ Καρλοβάσου. Έτσι καλούνται παιδίατροι από το πρώην ΠΙΚΠΑ και το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ να καλύψουν με εφημερίες, που λογαριάζονται ως υπερωρίες (και όχι ως ισότιμα εφημερεύοντες ιατροί του ΕΣΥ), ανάγκες τριτοβάθμιας περίθαλψης (δηλ. ιατρική κάλυψη σε τοκετούς υψηλού κινδύνου, νοσηλεία στην Κλινική) ενώ η σύμβασή τους μιλά ρητά για άσκηση των αρμοδιοτήτων τους σύμφωνα με το καθεστώς της σύμβασής τους με τον Οργανισμό που ανήκουν, δηλαδή πρωτοβάθμια περίθαλψη στους αντίστοιχους παιδικούς πληθυσμούς των Οργανισμών αυτών. Οι υπηρεσίες αυτές πρωτοβάθμιας φροντίδας έχουν μετακινηθεί στο Νοσοκομείο για λόγους κόστους και μόνο χωρίς να αλλάξει η σχέση εργασίας των γιατρών αυτών. Οι παιδίατροι αυτοί δέχτηκαν να εφημερεύουν προσωρινά στο Νοσοκομείο εργαζόμενοι παράλληλα στο ιδωτικό τους ιατρίο. Λόγω όμως έλλειψης στελέχωσης της Παιδιατρικής Κλινικής από νοσοκομειακούς γιατρούς αλλά και την άρνηση της διοίκησης να δεχτεί τις προτάσεις τους για βελτίωση της λειτουργία της, ζητούν να βρεθεί άμεσα λύση και όχι διαιώνιση προσωρινών μέτρων της Διοίκησης η οποία ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει θέμα στην Παιδιατρική Κλινική.
Για τους παραπάνω λόγους πιστεύουμε ότι ο μόνος τρόπος να λυθεί το πρόβλημα είναι το Κράτος να προχωρήσει, με ορθολογικό τρόπο, σε προσλήψεις γιατρών και να χρηματοδοτήσει άμεσα τις επείγουσες ανάγκες του Νοσοκομείου, εγκαθιστώντας παράλληλα πανελλαδικά ένα αξιόπιστο σύστημα ελέγχου των δαπανών για αντιδραστήρια, απεικονιστικές εξετάσεις και υγειονομικό υλικό. Παράλληλα πρέπει να εκπονηθεί από την αρμόδια ΔΥΠε σχέδιο άμεσης κάλυψης αναγκών σε γιατρούς όπου και αν προκύπτουν.
ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΕΝ.ΕΛ.ΙΑ. ΣΑΜΟΥ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Δημήτρης Μαυρατζώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου