Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ Δίκη για “στημένα” μεταπτυχιακά





Η πολύκροτη υπόθεση των 'στημένων' μεταπτυχιακών του Tμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης εκδικάζεται σήμερα στο Ρέθυμνο, έξι χρόνια μετά τον θάνατο του καθηγητή Στέλιου Αλεξανδρόπουλου, ο οποίος -αφού κατήγγειλε επανειλημμένως και με στοιχεία φαινόμενα αδιαφάνειας και νεποτισμού στο συγκεκριμένο Tμήμα- άφησε την τελευταία του πνοή στο γραφείο του, λίγη ώρα αφού του ανακοινώθηκε ότι παραπέμπεται στο Πειθαρχικό Συμβούλιο για 'συκοφάντηση' του Ιδρύματος.
Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθονται σήμερα στο Ρέθυμνο ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Ιωάννης Παλλήκαρης και οι καθηγητές του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης, Κωνσταντίνος Λάβδας, Μαρία Μενδρινού και Δημήτρης Κοτρόγιαννος. Οι κατηγορίες αφορούν αφενός την παράβαση καθήκοντος, για το αν όντως υπήρχε παράτυπη επιλογή φοιτητών στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα, αφετέρου αν ήταν σύννομη ή όχι η πειθαρχική δίωξη του Στέλιου Αλεξανδρόπουλου.
Οι καθηγητές κατηγορούνται για παράβαση καθήκοντος και ενδεχόμενη καταδίκη τους ενδεχομένως να οδηγήσει και στην αποπομπή τους από το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

«ΔΕΣΜΕΥΟΜΑΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΩ»
Ο Στέλιος Αλεξανδρόπουλος ως καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης, μετά από καταγγελίες φοιτητών του -και αφού διεξήγαγε προσωπική έρευνα- κατήγγειλε παρατυπίες στην επιλογή φοιτητών του συγκεκριμένου Μεταπτυχιακού Προγράμματος, οι οποίες όχι μόνο δεν είχαν εισακουστεί από τη Διοίκηση του Ιδρύματος αλλά οδήγησαν και στη δίωξή του από το Πειθαρχικό μελών ΔΕΠ!
Σε μια θυελλώδη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης στις 3 Μαΐου του 2006, ο Αλεξανδρόπουλος ανακοίνωσε στους συναδέλφους του ότι δεδομένης της δίωξής του αρνείται να μπει σε επιστημονικό διάλογο με τους διώκτες του. «Εγώ δεσμεύομαι να συνεχίσω», ήταν τα λόγια του αείμνηστου καθηγητή λίγο πριν εξέλθει από την αίθουσα.
Φορτισμένος συναισθηματικά, ο Στέλιος Αλεξανδρόπουλος αποσύρεται στο γραφείο του και αφήνει την τελευταία του πνοή μπροστά στα μάτια φοιτητών του, από παθολογικά αίτια (υπερτασική ισχαιμική καρδιοπάθεια).
Στο άκουσμα του θανάτου του, σύσσωμη η Ακαδημαϊκή Κοινότητα της χώρας κατήγγειλε τα γεγονότα που στιγμάτισαν το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης, το οποίο μέχρι τότε είχε αξιολογηθεί ως ένα από τα κορυφαία Τμήματα του κλάδου στην Ευρώπη.

ΖΗΤΟΥΣΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Οι Λάβδας, Κοτρόγιαννος και Μενδρινού φέρονται ότι αρνήθηκαν να χορηγήσουν τη λίστα μοριοδότησης στον Αλεξανδρόπουλο, ο οποίος συμμετείχε στη Γενική Συνέλευση και επρόκειτο να εγκρίνει την επιλογή μεταπτυχιακών φοιτητών, παρά το επίμονο αίτημά του να κατατεθεί η λίστα αξιολόγησης από τα μέλη της Επιτροπής, σύμφωνα με το σύστημα κριτηρίων που είχε αποφασιστεί. Φοιτητές που έζησαν από κοντά τον αγώνα του Αλεξανδρόπουλου για διαφάνεια θυμούνται ότι ο αείμνηστος καθηγητής προσπαθούσε να λάβει γνώση της αναλυτικής βαθμολογίας των υποψηφίων που επελέγησαν τελικά στο Μεταπτυχιακό καθώς υπήρχαν περιπτώσεις που έμειναν εκτός Προγράμματος φοιτητές που αρίστευσαν και στη θέση τους μπήκαν φοιτητές με πτυχία 'Καλώς'!
Ο Στέλιος Αλεξανδρόπουλος ήταν ο μόνος καθηγητής του Τμήματος που προσπαθούσε να ξεκαθαρίσει η υπόθεση αυτή, αν και μετά τον θάνατό του μερικοί συνάδελφοί του πήραν το μέρος του και αποστασιοποιήθηκαν από τη δίωξή του.
Σήμερα, εξάλλου, δύο από τους καθηγητές που του είχαν συμπαρασταθεί δημόσια σε Γενικές Συνελεύσεις του Τμήματος, είναι μέλη του Κοινοβουλίου. Ο Γιώργος Σταθάκης και ο Νότης Μαριάς έχουν και αυτοί με τη σειρά τους τη δυνατότητα να συνεισφέρουν στο να ξεκαθαρίσει η υπόθεση.

ΝΑ ΛΑΜΨΕΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ
«Ο Στέλιος Αλεξανδρόπουλος έχει ήδη δικαιωθεί στα μάτια των φοιτητών του και της Ακαδημαϊκής Κοινότητας και μένει να αποδειχθεί η αλήθεια και στα δικαστήρια», δήλωσε χθες στα 'Χ.Ν.' ο συνήγορος της Πολιτικής Αγωγής Θεόδωρος Τσούλας.
Η σημερινή δίκη ξεπερνά τα όρια του Ρεθύμνου, ξεπερνά τα όρια του Πανεπιστημίου Κρήτης. Είναι μια υπόθεση που αγγίζει την ουσία του προβλήματος που καταγράφεται δεκαετίες τώρα στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της χώρας μας.
Είναι μια δίκη που επιτέλους φέρνει στο φως τα 'κοινά μυστικά' που κρύβονται(;) επιμελώς στους ακαδημαϊκούς χώρους. Σχέσεις δούναι και λαβείν, 'περίεργες' επιλογές σε Μεταπτυχιακά Προγράμματα, αναίτιοι αποκλεισμοί φοιτητών και καθηγητών.
Ο Αλεξανδρόπουλος κατήγγειλε πρόσωπα και πράγματα με το όνομά τους και πλέον καλείται η ελληνική Δικαιοσύνη να πάρει μια απόφαση που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, θα καθορίσει το μέλλον της Ελληνικής Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. 
 
πηγή: http://www.haniotika-nea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου