Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

Επιπλέον 9.800 άνθρωποι στη λίστα θανάτου της δικτατορίας Πινοτσέτ


Αμετανόητος μέχρι την τελευταία μέρα της ζωής του ήταν ο δικτάτορας Πινοτσέτ
Αμετανόητος μέχρι την τελευταία μέρα της ζωής του ήταν ο δικτάτορας Πινοτσέτ   (Φωτογραφία:  APE )
Σαντιάγο, Χιλή
Νέα δεδομένα για τον αριθμό των ανθρώπων που δολοφονήθηκαν από τον δικτάτορα Πινοτσέτ έδωσαν στη δημοσιότητα οι Χιλιανοί.

Σύμφωνα με ειδική επιτροπή, άλλοι 9.800 άνθρωποι προστέθηκαν στη μακάβρια λίστα, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των θυμάτων της δικτατορίας του 1973-1990 σε 37.000.

Παράλληλα, ο αριθμός των νεκρών ή αγνοουμένων επανεκτιμήθηκε σε 3.227 με την προσθήκη άλλων 30 περιπτώσεων.

Η επιτροπή αυτή, η οποία επιφορτίστηκε στα τέλη του 2009 από την απερχόμενο πρόεδρο Μισέλ Μπατσελέτ για την ενημέρωση προηγούμενων εκθέσεων, εξέτασε συνολικά 32.000 υποθέσεις υπό το φως νέων μαρτυριών ή στοιχείων που προέκυψαν τα τελευταία χρόνια, δήλωσε η αντιπρόεδρος της επιτροπής αυτής Μαρία Λουίσα Σεπούλβεδα.

«Δεχθήκαμε 32.000 φακέλους και διαπιστώθηκαν σχεδόν 9.800 περιπτώσεις θυμάτων παράνομης φυλάκισης και βασανιστηρίων και 30 περιπτώσεις εξαφάνισης και εκτελέσεων χωρίς να έχει προηγηθεί δίκη» δήλωσε η ίδια σε δημοσιογράφους αφού επέδωσε την έκθεση στον πρόεδρο της χώρας Σεμπαστιάν Πινιέρα.

Διαδοχικές εκθέσεις για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπό τη δικτατορία του Πινοτσέτ, αυτές των Επιτροπών Αλήθειας και Συμφιλίωσης (1991), και στη συνέχεια μιας μεταγενέστερης επιτροπής για τους πολιτικούς κρατούμενους και τα βασανιστήρια έκαναν λόγο για 3.197 νεκρούς και αγνοούμενους και για περισσότερες από 27.000 περιπτώσεις βασανιστηρίων και παράνομων κρατήσεων.

πηγή: newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου