Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

Ο πραγματικός κίνδυνος από την υποβάθμιση και το χρέος των Η.Π.Α



Image
Ο Ρίτσαρντ Γούλφ, ομότιμος καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης γράφει στην Γκάρντιαν για τους πραγματικούς κινδύνους από την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ και το υπέρογκο χρέος της χώρας. Ο Γούλφ αναφέρει ότι λίγη σημασία έχει ότι οι άλλοι δύο μεγάλοι οίκοι δεν προχώρησαν στην υποβάθμιση των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως έκανε η S&P. Και λίγη σημασία έχει επίσης, ότι αυτοί οι οίκοι αξίζουν την κακή τους φήμη από το 2007 όταν υπερτίμησαν τους τίτλους και οδήγησαν μια ήδη ανισόρροπη οικονομία σε βαθιά ύφεση.

Η υποβάθμιση όμως από την S & P είναι σημαντική σημειώνει ο Γουλφ, επειδή αποσαφηνίζει και υπογραμμίζει δυο βασικές συνιστώσες της οικονομικής πραγματικότητας που οι περισσότεροι σχολιαστές έχουν αγνοήσει ή και υποβαθμίσει. Η πρώτη αφορά ακριβώς τη διάσταση του γιατί το εθνικό χρέος των ΗΠΑ αυξάνεται γρήγορα. Υπάρχουν τρεις κύριοι λόγοι για αυτό, γράφει ο Γούλφ: πρώτον, οι μεγάλες φορολογικές ελαφρύνσεις ειδικά για τις επιχειρήσεις και τους πλούσιους από το 1970, και ιδιαίτερα από το 2000 που είχαν ως συνέπεια να μειωθούν τα έσοδα που εισρέουν στην Ουάσιγκτον, Δεύτερον οι δαπανηροί πόλεμοι, ιδίως από το 2000 που έχουν αυξήσει τις δαπάνες της κυβέρνησης δραματικά. Και Τρίτον, οι δαπανηρές διασώσεις των δυσλειτουργικών τραπεζών, ασφαλιστικών εταιρειών, μεγάλων επιχειρήσεων, όπως και η αύξηση από το 2007 των δημοσίων δαπανών. Με λιγότερα φορολογικά έσοδα να εισρέουν στα ταμεία από εταιρείες και πλούσιους και με περισσότερες δαπάνες για άμυνα και πολέμους , η κυβέρνηση αναγκάστηκε να δανειστεί για να καλύψει τη διαφορά.

Η δεύτερη διάσταση αφορά το "deal" που μόλις συμφωνήθηκε μεταξύ του Ομπάμα και των ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο. Με μια θεατρική πολιτική και από τα δύο μέρη, εταιρείες και πλούσιοι θα κρατήσουν τις φορολογικές ελαφρύνσεις ανέγγιχτες. Οι δυο πλευρές προσποιούνται ανησυχία για το χρέος και επικεντρώνονται στις εκλογές του 2012.

Η S & P υποβάθμισε το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ,γράφει ο Γούλφ, επειδή αυτές οι οικονομικές και πολιτικές διαστάσεις στις ΗΠΑ εγγυώνται την επιδείνωση του χρέους της χώρας. Έτσι, τις συνέπειες ενός κατά βάση πολιτικού προβλήματος αρχίζουν να τις νοιώθουν οι κάτοχοι ομολόγων των Ηνωμένων Πολιτειών. Και το πολιτικό πρόβλημα είναι το εξής: πόσο καιρό η μάζα των Αμερικανών θα αποδέχεται την οικονομική κρίση και την ανεργία, τις κατασχέσεις σπιτιών, τη μείωση των πραγματικών μισθών και των δικαιωμάτων στη δουλειά; Και όταν το πολιτικό σκηνικό εκραγεί, πόσο άσχημα θα είναι τα πράγματα για τους πιστωτές των ΗΠΑ;


Η S & P αποφάσισε , σημειώνει μεταξύ άλλων ο Γουλφ, να πει αυτό που εύλογα κάθε παρατηρητής γνωρίζει. Οι πιστωτές θα πρέπει να ανησυχούν για το συνδυασμό της οικονομικής κρίσης, την αυξανόμενη ανισότητα του πλούτου, του εισοδήματος και της εξουσίας και την πολιτική δυσλειτουργία που χαρακτηρίζει σήμερα τις ΗΠΑ. Οι κίνδυνοι της αντίδρασης έναντι των πιστωτών αυξάνονται μαζί με το δημόσιο χρέος.
πηγή: http://www.guardian.co.uk

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου