Παρασκευή, 19 Αυγούστου 2011

OΗΕ και ActionAid γιορτάζουν μαζί την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπιστικής Δράσης


ΟΗΕ και ActionAid γιορτάζουν μαζί την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπιστικής Δράσης 19/08/2011
Κάθε χρόνο, οι ζωές περισσότερων από 300 εκατομμυρίων ανθρώπων καταστρέφονται από πλημμύρες, σεισμούς, ξηρασίες και άλλες φυσικές καταστροφές. Είναι συνήθως είναι οι πιο φτωχοί και ευάλωτοι που επηρεάζονται πρώτοι και με το χειρότερο τρόπο. Μόνο το 2010, 242 εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν ή έπεσαν θύματα απαγωγής. Ο αριθμός υπερδιπλασιάστηκε αφού το 2009 ήταν 102.

Οι εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική βοήθεια προσπαθούν, παρά τους κινδύνους, να παρέχουν βοήθεια και μακροχρόνια στήριξη σε κοινότητες που έχουν χτυπηθεί από καταστροφές ανεξάρτητα από τη γεωγραφική τους θέση και χωρίς διακρίσεις με βάση την ιθαγένεια, την κοινωνική τάξη, τη θρησκεία, το φύλο, τη φυλή ή άλλους παράγοντες.

Η συντριπτική πλειονότητα του προσωπικού προέρχεται από τις χώρες στις οποίες δουλεύουν. Οι άνθρωποί μας ζουν στο πεδίο δράσης και εργάζονται μακροπρόθεσμα σε συνεργασία με τους κατοίκους και τοπικές συνεργαζόμενες ΜΚΟ για την ανάπτυξη, την πρόληψη και την αποτελεσματική αντιμετώπιση καταστροφών. Όπως αναφέρει η Αφγανή συνεργάτης της ActionAid Selay Ghaffar «το να είσαι εργαζόμενος σε ανθρωπιστική οργάνωση στο Αφγανιστάν είναι πρόκληση και μερικές φορές πολύ επικίνδυνο». 

Η ανθρωπιστική βοήθεια βασίζεται σε μια σειρά από θεμελιώδεις αρχές, συμπεριλαμβανομένων του ανθρωπισμού, της αμεροληψίας, της ουδετερότητας και της ανεξαρτησίας. Η ActionAid εργάζεται σε περισσότερες από 40 χώρες σε όλο τον κόσμο για περισσότερα από 35 χρόνια. Τα τελευταία 10 χρόνια έχουμε ανταποκριθεί σε περισσότερες από 90 μεσαίας και μεγάλης κλίμακας έκτακτες καταστάσεις και συγκρούσεις. Ο σεισμός που συγκλόνισε πέρυσι την Αϊτή, οι πλημμύρες στο Πακιστάν, το τσουνάμι στην Ασία και η τωρινή ξηρασία στο Κέρας της Αφρικής μας υπενθυμίζουν την εξαθλίωση που φέρνει μια καταστροφή.

Το ανθρωπιστικό μας έργο επικεντρώνεται στην παροχή έκτακτης βοήθειας όταν καταστροφές χτυπούν τους ευάλωτους και φτωχούς ανθρώπους με τους οποίους συνεργαζόμαστε. Δίνουμε προτεραιότητα στις φτωχότερες και πιο ευάλωτες ομάδες, ιδιαίτερα στις γυναίκες και τα παιδιά. Δεν σπεύδουμε μόνο όταν μια έκτακτη ανάγκη προκύψει. Μέσα από το μακροχρόνιο έργο μας βοηθάμε τους ανθρώπους στις περιοχές δράσης μας να προετοιμαστούν για πιθανές καταστροφές μέσα από προγράμματα μείωσης κινδύνου καταστροφών και αντιμετώπισης κρίσεων, ενώ παράλληλα ασκούμε πίεση στις αρχές και τις κυβερνήσεις να προστατεύσουν τα δικαιώματα των πολιτών τους που πλήττονται.

Βοηθήστε το έργο μας:

Γίνετε Ανάδοχος Παιδιού
Φορέστε ένα μπλουζάκι μας
Μιλήστε στους φίλους σας για τη δράση μας
Ακολουθήστε μας στο Facebook και το Twitter
Μάθετε περισσότερα για τη δράση μας σε επείγουσες καταστάσεις
Διαβάστε την ιστορία της Selay Ghaffar που εργάζεται στο Αφγανιστάν


πηγή: www.actionaid.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου