Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Τυφλοί βρήκαν το φως τους με ειδικό τσιπ στον αμφιβληστροειδή



Δυο Βρετανοί που ήταν πλήρως τυφλοί, κατάφεραν να ανακτήσουν την όραση τους με μια πρωτοποριακή χειρουργική μέθοδο.
Τους εμφύτευσαν στον αμφιβληστροειδή ένα ειδικό ηλεκτρονικό τσιπ, και πλέον μπορούν να αντιλαμβάνονται το φως αλλά και να ξεχωρίζουν τα σχήματα στον χώρο.

Η επέμβαση έγινε στο οφθαλμολογικό νοσοκομείο της Οξφόρδης από την ομάδα του καθηγητή Robert Mac Laren, και ο ένας από τους 2 ασθενείς είναι Ελληνικής καταγωγής. Και οι 2 ασθενείς είχαν χάσει την όραση τους από μια σπάνια ασθένεια των οφθαλμών, την μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια. Σε αυτή την ασθένεια παύουν να λειτουργούν σταδιακά, τα κύτταρα φωτουποδοχείς στο πίσω μέρος του ματιού.

Το απίστευτα λεπτό και μικρό τσιπ που τοποθετήθηκε στο πίσω μέρος του ματιού των 2 ασθενών ανέλαβε να κάνει ακριβώς αυτή τη δουλειά. Τα 1500 φωτοευαίσθητα pixels, που έχει πάνω του, παίζουν πλέον τον ρόλο των ράβδων και των κώνων. Το φως που μπαίνει στο μάτι διεγείρει τα pixels, έτσι το μάτι το αντιλαμβάνεται, και στέλνει μήνυμα στο οπτικό νεύρο και από εκεί στον εγκέφαλο.

Ο καθηγητής Mac Laren τονίζει ότι: “είναι η πρώτη φορά που με την βοήθεια της τεχνολογίας καταφέραμε να επανενεργοποιήσουμε τον αμφιβληστροειδή, σε ανθρώπους που ήταν εντελώς τυφλοί. Πλέον μπορούν να αντιλαμβάνονται το φως που μπαίνει μέσα από το παράθυρο, καθώς και διάφορα σχήματα. Μπορούν επίσης να ξεχωρίζουν τα έπιπλα και που βρίσκεται η πόρτα. Μέχρι στιγμής τα βλέπουν όλα ασπρόμαυρα αλλά είμαστε αισιόδοξοι ότι θα καταφέρουμε να τα βλέπουν και έγχρωμα...”

Μέχρι στιγμής οι επιστήμονες τονίζουν ότι το συγκεκριμένο τσιπ μπορεί να ανακουφίσει ανθρώπους με την συγκεκριμένη ασθένεια και όχι εκείνους που πάσχουν από γλαύκωμα, ή νόσους του οπτικού νεύρου, ή την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας

πηγή:Tromaktiko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου