Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Ανακάλυψαν ορχιδέα που ανθίζει τη νύχτα!

Και μαραίνεται τη μέρα!

Μπροστά στο μοναδικό είδος ορχιδέας, ανάμεσα στις 25.000 που υπάρχουν, το οποίο ανθίζει τη νύχτα και μαραίνεται τη μέρα βρέθηκαν ερευνητέςστα ανοιχτά των ακτών της Παπούα Νέας Γουινέας.

Σύμφωνα με τον Ολλανδ βοτανολόγος Αντρέ Σούτεμαν και το δεύτερο ερευνητή Εντ ντε Φόγκελ που ανακάλυψε το φυτό, το Bulbophyllum nocturnum φαίνεται πως επικονιάζεται από σκνίπες και ζει μόνο για μια νύχτα.

Ο Φόγκελ επισκέφθηκε το νησί της Νέας Βρετανίας και συνέλεξε φυτά από δέντρα, τα οποία στη συνέχεια καλλιέργησε στο Βοτανικό Κήπο του Λάιντεν. Βρέθηκε προ εκπλήξεως όταν, καλλιεργώντας τις ορχιδέες, πρόσεξε ότι ναι μεν εμφανίζονταν μπουμπούκια, όμως αντί να ανοίξουν αποκαλύπτοντας τα πετάλια τους, τελικά μαραίνονταν και πέθαιναν.

Ο Σούτεμαν παραδέχεται ότι  δεν έχουν κατανοήσει γιατί το B. nocturnum ανέπτυξε αυτή τη συμπεριφορά. «Πιστεύουμε ότι τα συγγενή είδη επικονιάζονται από μικροσκοπικές μύγες, οι οποίες νομίζουν ότι επισκέπτονται μύκητες», εξηγεί. Λέει ότι κατά πάσα πιθανότητα, η συγκεκριμένη ορχιδέα αναδίδει κάποια οσμή «μη αντιληπτή στους ανθρώπους, με την οποία ελκύει έντομα από απόσταση».


πηγή:newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου