Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Στο National Geographic η μακροζωία της Ικαρίας







Καθώς στο νησί της Ικαρίας ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν έως τα 90 είναι τριπλάσιος από τον αντίστοιχο στην Αμερική, το National Geographic κάνει ένα αφιέρωμα στην Ικαρία και τη μακροζωία.

Στους κατοίκους του νησιού οι περιπτώσεις καρκίνου, καρδιαγγειακής πάθησης, και διαβήτη είναι σημαντικά χαμηλότερες, και η άνοια είναι σπάνια. Μια ομάδα ειδικών ταξίδεψε στην Ικαρία για να ανακαλύψει ποιο είναι ακριβώς το στοιχείο που προσφέρει στους κατοίκους μια μακριά και υγιή ζωή.

Μεταξύ άλλων, η τοπογραφία του νησιού, καθιστά τη σωματική άσκηση απαραίτητη, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να καίνε θερμίδες περπατώντας από το ένα μέρος στο άλλο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το πράσινο τσάι και τα βότανα έχουν σημαντική θέση στη διατροφή των ντόπιων. Ακόμα, κάποια είδη τσαγιού που καταναλώνονται από τους κατοίκους λειτουργούν ώς ήπια διουρητικά, που χαμηλώνουν την πίεση του αίματος.

Πολλά από τα μυστικά της μακροζωίας βρίσκονται και στη μεσογειακή διατροφή, που περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, φασόλια, ψάρι και ελαιόλαδο και μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες των καρδιακών παθήσεων, παρατείνοντας την υπολογιζόμενη διάρκεια ζωής έως και έξι χρόνια.

Ακόμα, οι χαλαροί ρυθμοί ζωής στην Ικαρία συμβάλλουν στην ευεξία των κατοίκων, οι οποίοι συνήθως δε φορούν ρολόγια και δε βιάζονται για τη δουλειά.

Πολύ σημαντική βέβαια είναι και η παράδοση του μεσημεριανού ύπνου, που απ’ ότι φαίνεται βοηθά στην καταπολέμηση της κατάθλιψης και «φέρνει» την ευτυχία...

http://travel.nationalgeographic.com/travel/happiest-places/blue-zones-ikaria-photos/



Πηγή: Σκάι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου